Fettförbrännare är en kategori tillskott som säljer för enorma summor årligen och ger stora vinster för företagen som tillverkar dem. Men visste du att vanlig vitlök kan fungera som en fettförbrännare? Studier visar att vitlök både kan stimulera fettförbränningen och hindra fettinlagring. Läs vidare och för att få veta mer…
Fettförbrännare – Är vitlök det?
Mycket tyder på att vitlök kan kan stimulera fettförbränningen och hidra fettinlagring. I en studie på feta möss (som gjorts feta med en hög-fettdiet) resulterade 7 veckors tillförsel av ett vitlökstillskott i att mössen minskade i kroppsvikt och fettmassa (1). I den nämnda studien minskade vitlökstillskottet uttrycket av adipogena (”fetma bildande”) gener i fettväven och ökade samtidigt uttrycket av UCP (Uncoupling Protein) i flera vävnader.
UCP är ett protein som kan öka termogenesen (”värmeproduktionen”) genom att minska effektiviteten i cellernas energiproduktion. Det sker genom att UCP ”frikopplar” den energiutvinnande processen i mitokondrierna (cellernas energikraftverk), vilket resulterar i att man då ”eldar för kråkorna” och en stor mängd energi försvinner som värme (Bild 1). Energin kommer från det fett som finns lagrat i fettväven.
Bild 1: Protoner flödar in genom UCP istlället för ATP-syntas (vilket sker i normala fall) och därmed utnyttjas inte flödet till att generera ATP. Detta är en ”frikoppling” av den energiutvinnande processen i mitokondrierna. Energin försvinner som värme.
Studier på människor
I den första humanstudien på området, publicerad i början av 2016, gavs försöksgruppen två vitlökstabletter (med 400 mg vitlökspulver var) per dag medan kontrollgruppen fick två placebotabletter. Efter 15 dagar kunde man konstattera att försöksgruppen hade tappat mer i vikt och fettmassa än kontrollgruppen (2) Betyder det att det nu är vetenskapligt bevisat att intag av vitlök kan hjälpa människor att gå ner i vikt och fetmassa? Nej, inte riktigt. Resultaten är väldigt intressanta men ska tas med en nypa salt. Det fanns nämligen en del svagheter i den aktuella studien. Bland annat metoden man använde för att mätta deltagarnas energiintag och fysiska aktivitet (frågeformulärer) och metoden som användes för att mäta förändring av kroppssammansättning (BIA). Dessa metoder är inte de mest tillförlitliga.
Avslutningsvis
Om vitlök verkligen har samma effekt på människor som på möss är något som framtida studier får visa. Det är möjligt att vitlök verkligen kan öka fettförbränningen. Så i väntan på resultat från nya humanstudier kan det vara värt att ha på lite extra mycket lök i maten, ”för säkerhets skull”. Om inte annat så gör det maten godare.
Är du intresserad av kost & näringslära och vill lära dig mer?
Hos IPTA kan du utbilda dig till Certifierad Kostrådgivare. Här kan du läsa på om utbildningen.