Vanliga

frågor & svar

f.a.q.

English

English

Frågor kring CSN

 

Är PT-utbildningen hos IPTA gratis ?

Vi blir ofta tillfrågade ifall utbildningen hos IPTA är gratis/kostnadsfri, vilket antagligen beror på att den är CSN-berättigad. Att en utbildning är CSN-berättigad betyder inte att den är gratis. Eleven betalar sin utbildningsavgift men kan söka CSN-stöd för att täcka sina utgifter i samband med utbildningen (utbildningsavgift, resor, boende, försäkring).

Ger studier HOS IPTA rätt till CSN-stöd?

PT-utbildningen hos IPTA är CSN berättigad. Det betyder att du kan få studiemedel (bidrag, studielån, merkostnadslån för utlandsstudier) och merkostnadslån för utbildningsavgiften, resan och försäkringar.

Hur mycket pengar kan jag få från CSN?

Under 2022 uppgår studiemedlet (bidrag, studielån, merkostnadslån för utlandsstudier) till 3669 kronor per studievecka vid studier på heltid ,100 %. Dessutom kan du ansöka om merkostnadslån för undervisningsavgiften, resor och försäkringar. Exakt hur mycket du kan få ser du här ››

Hur ansöker jag om CSN-stöd?

Börja med att anmäla dig till en utbildning via IPTAs hemsida. En anmälningsavgift tillkommer vid anmälan .Betalningen kan göras via PayPal eller banköverföring.

När din anmälningsavgift mottagits får du en bekräftelse via e-post som visar att du är antagen till utbildningen. Samtidigt får du de dokument du behöver bifoga i din ansökan till CSN.

Ansökan om studiestöd görs online via CSNs hemsida.

Kan man bli nekad CSN-stöd?

CSN gör alltid en enskild bedömning av varje sökande. Har du oavklarade studiepoäng, skulder eller hög inkomst kan det påverka beslutet För att vara på den säkra sidan kan du ringa CSN innan du anmäler dig och fråga ifall du är har rätt till studiemedel. Du hittar också information om vilkoren för studiemedel på CSNs hemsida ››

Vad händer om jag blir nekad CSN?

Om svaret från CSN av någon anledning skulle vara negativt får du tillbaka din anmälningsavgift.

PT-UTBILDNING

 

Vilken PT-licens får man via IPTA?

Genom IPTA har du möjlighet att skaffa en internationell och en nationell PT-licens.

IPTA är ackrediterad av Europeactive (världens främsta ackrediterande organisation för fitness-branschen) tack vare att akademin uppfyller de kvalitetskrav och standard som krävs internationellt.

Efter genomgången utbildning hos IPTA får du en Internationell PT-licens som gör det möjligt att arbeta som PT i hela världen (Se var några av våra internationella elever arbetar idag)

Efter en utbildning hos IPTA har du även möjlighet att skaffa en nationell PT-licens (FRISK-licens). För det behöver du bara göra friskvårdsföretagens praktiska prov.

Våra före detta elever arbetar framgånsrikt över hela Sverige (Se var några av våra svenska elever arbetar idag)

En PT-licens från IPTA är en kvalitetsgaranti och en trygghet för dina framtida arbetsgivare och klienter. Det är ett bevis på att du genomgått en av de mest omfattande utbildningarna inom Personlig Träning.

Hur är utbildningen till Personlig Tränare upplagd?

 

Personlig Ttränare utbildningen startar med en intensiv lärarledd del om 14 dagar på plats i Marbella, Spanien. 

Undervisningen fortsätter därefter med distans/online-undervisning under 14 veckor.

Hur är Personlig Tränare utbildningens online-del upplagd?

Under distansdelen/online-delen går man igenom en modul varje vecka. Eleverna får en föreläsning (live eller inspelad) i det aktuella ämnet, ett antal sidor att läsa i materialet och hemuppgifter. I slutet av varje vecka görs ett diagnostiskt test online.

Lärarna finns alltid till hands (via Skype, Messenger, e-mail) ifall man behöver hjälp.

 Under distansdelen har man också ett ”projektarbete” som går ut på att man coachar en klient under sex veckor. En rapport ska skrivas baserat på arbetet med klienten.

Vad händer om jag inte klarar av det teoretiska provet?

De elever som inte klarar av den teoretiska examinationen kan göra en omtenta några veckor efter den ordinarie examinationen.

Den första omtentan är kostnadsfri.

Vad händer om jag inte klarar av det praktiska provet?

De elever som inte klarar av den praktiska examinationen får en ny chans vid ett senare tillfälle

Hur är kvaliteten på PT-utbildningen hos IPTA i jämförelse med andra skolor/akademier?

Utbildningen hos IPTA håller en hög standard och akademin har blivit internationellt ackrediterad och godkänd av Europeactive (f.d. European Health and Fitness Association, EHFA) som är en av världens ledande ackrediteringsorganisationer inom träning.

IPTA har också ett fantastiskt team med några av branschens bästa lärare. Alla lärare hos IPTA är högutbildade akademiker, med spetskompetens inom träning & hälsa. Alla har dessutom en lång erfarenhet av undervisning och praktiskt arbete som personlig tränare/ fystränare.

Kan man gå utbildningen även om man inte har för avsikt att jobba som Personlig Tränare?

Det är många som går en utbildning till Personlig Tränare bara för sin egen skull. De kunskaper man får med sig har man ju stor nytta av i sin egen träning.

Man kan på så vis bli sin egen Personliga Tränare och träna smartare, få bättre resultat och förebygga skador. En PT- utbildning ger ovärderlig kunskap för alla som är träningsintresserade. 

Vad gäller för avanmälan/ombokning eller om jag blir sjuk?

Svaren på alla frågor gällande anmälan, avanmälan och ombokning  hittar du i våra villkor utbildningar.

kostrådgivare-UTBILDNING 

 

Hur är utbildningen till Kostrådgivare upplagd?

Utbildningen till kostrådgivare hos IPTA är totalt 10 veckor lång. Utbildningen startar med 7 intensiva dagar på plats i Marbella och fortsätter därefter med distansutbildning i 9 veckor. Utbildningen avslutas med ett teoretiskt prov online.

Hur är online/distans-delen av utbildningen upplagd?

Distansutbildningen pågår i 9 veckor efter tiden i Marbella.   

Under distansdelen/onlinedelen går man igenom en ny modul, med ett specifikt tema, varje vecka. Eleverna får en inspelad föreläsning eller ”live föreläsning) i det aktuella ämnet, ett antal sidor att läsa och hemuppgifter. Även genomgångar och frågestuder hålls live emellanåt.

I slutet av varje vecka görs ett diagnostiskt test online. Lärarna finns alltid till hands (via Skype, Messenger, e-mail) ifall man behöver hjälp.

 Under distansdelen har man också ett ”projektarbete” som går ut på att man coachar en klient under sex veckor. En rapport ska skrivas baserat på arbetet med klienten.

Utbildningen avslutas med en teoretisk examination online

Är den teoretiska examinationen svår?

Har man lyssnat på lektionerna och läst materialen så är inte examinationen svår. Men det går inte att klara sig genom att chansa. Det är mycket information som avhandlas under den lärarledda delen av utbildningen och man behöver verkligen ta sig tid till självstudier för att klara av examinationen.

Vi har höga krav på våra elever. Vi vill att de ska vara ”outstanding” och utmärka sig genom sin höga kompetens och professionalism vart de änbefinner sig.

Vad händer om jag inte klarar av den teoretiska examinationen?

De elever som inte klarar av den teoretiska examinationen kan göra en omtenta några veckor efter den ordinarie examinationen.

Den första omtentan är kostnadsfri.

Vilka regler gäller för avanmälan/ombokning eller vid sjukdom?

Svaren på alla frågor gällande anmälan, avanmälan och ombokning  hittar du i våra villkor utbildningar.

ARBETe som  PERSONLIGA TRÄNARE

 

Finns det jobb för Personliga Tränare i Sverige?

Efterfrågan på Personliga Träning i Sverige har ökat enormt under de senaste 15 åren och utvecklingen verkar hålla i sig. De stora gymkedjorna söker ständigt nya duktiga Personliga Träning. Samtidigt arbetar allt fler Personliga Tränare som egenföretagare och är frilansare på olika träningsanläggningar eller ute på företag. Många egenföretagare driver också mindre ”PT-studios” eller erbjuder sina tjänster online, en trend som även växer utomlands.

Finns det jobb för Personliga Tränare utomlands

Enligt U.S. Bureau of Labour Statistics kommer arbetsmarknaden för Personliga Tränare i USA att växa stort frama till 2024. Också i Storbritannien förutspås an stadig ökning de närmaste åren.

Efterfrågan på Personliga Tränare (och speciellt kvinnliga) är stor i länder som Förenade Arabemiraten (Abu Dabi, Dubai), Qatar, Saudiarabien. Många svenska Personliga Tränare arbetar redan där.

ARBETe som  Kostrådgivare

 

Vilka arbetsuppgifter har man som kostrådgivare?

Som kostrådgivare kan du erbjuda kostrådgivning/coaching åt friska individer som vill:

  • gå ner i vikt
  • gå upp i vikt
  • optimera sin hälsa
  • öka det allmänna välbefinnandet
  • öka idrottsprestationen
  • ändra levnadsvanor som är relaterade till kost och fysisk aktivitet

Som Kostrådgivare är man inte kvalificerad till att arbeta inom sjukvården eller med människor med allvarliga patologiska tillstånd. För att arbeta med den typen av klienter måste du vara dietist eller näringsfysiolog/nutritionist. Dessa är utbildningar som kräver 4–5 års studier på universitet/högskola.

Jobba som kostrådgivare

De flesta Kostrådgivare som är anställda arbetar för företag som sysslar med friskvård, hälsokost, livsmedel.

Många Kostrådgivare är också egenföretagare/ konsulter och erbjuder sina tjänster till företag, organisationer och privatpersoner. Det är vanligt att man kombinerar yrket som Kostrådgivare med Personlig Tränare, Hälsocoach, massör eller annat som är kopplat till hälsa och friskvård.

i.p.t.a.

Ta första steget mot ditt drömyrke

KONTAKTA OSS

1 + 1 =