Gästblogg skrivet av Daniela Nattsén (Personlig Tränare & Kostrådgivare) tidigare som elev hos IPTA. Du finner henne på: @danielanattsen

Jag hade länge tänkt på att utbilda mig till Personlig Tränare, men det hade inte blivit något av det. Så en kväll i maj, då Jag kände mig trött på Sverige, min gråa tråkiga vardag och mitt 9-17 jobb, satte jag mig ned och började googla runt på utbildningar till personlig tränare och hittade till IPTA:s sida. Det som lockade absolut mest var att utbildningen var på distans men hade en praktisk del som var i Marbella. Ett annat stort plus var såklart att den var CSN-berättigad vilket skulle underlätta mycket för mig. Jag anmälde mig till utbildningen via hemsidan och all kommunikation gick väldigt smidigt. 

När jag kom ner till Marbella i början på september 2021 hade jag i princip inga förväntningar alls. Jag hade ingen aning om hur utbildningen skulle vara, vilka jag skulle träffa och hur mycket jag skulle utvecklas som person. 

Skolan hade hjälpt till att ordna boende på samma hotell där föreläsningarna hölls vilket var väldigt smidigt.

Första veckan var det fokus på kost/ näringslära, eftersom att jag hade valt att läsa både till kostrådgivare och personlig tränare parallellt. Schemat var intensivt med föreläsningar i två block varje dag men väldigt lärorikt. Vi gick igenom alltifrån makronutrienter och fysiologi till behov för speciella grupper, idrottsnutrition och coaching.

Något som underlättade att ta in all information var att de mixade mer praktiska övningar som att skapa ett kostschema till en fiktiv klient med att endast lyssna och anteckna. Att variera på det sättet ledde till att man inte blev lika trött i huvudet och lättare kunde ta in den informationen som gavs. 

Mitt intresse för kost väcktes tidigt. Under väldigt många år hade jag svåra problem med ätstörningar och min väg ur det blev att jag lärde mig mer om hur allt egentligen fungerade och vilken funktion mat hade för att jag skulle orka allt jag egentligen ville orka. När jag började utbildningen så hade jag varit friskförklarad ett tag, men jag upplever ändå att utbildningen var sista steget till att förstå helheten. Det är säkert inte så för alla, men genom att läsa denna kurs så kan jag faktiskt säga att jag är fri på riktigt, för med den kunskapen jag har nu så kan jag omöjligt falla tillbaka så hårt.

”Utbildningen hos IPTA ledde till att jag faktiskt förändrade hela mitt liv”

De två sista veckorna var det dags för PT-delen. Dagarna var uppdelade i två block precis som kostrådgivarkursen, men nu hade vi ett av blocken på gymmet i princip alla dagar. Vi gick igenom övningarna, utförande och anatomin bakom. Vi jobbade mycket i par vilket ledde till att sammanhållningen i gruppen snabbt blev väldigt bra. Under dessa två veckor hade vi två praktiska prov, ett var på olika övningar och anatomin bakom och det  och lägga upp det andra var att vi själva skulle sätta ihop ett träningspass åt en annan person på det sättet som vi lärt oss under utbildningens gång. Det var både roligt och lärorikt att mixa teori med praktik varje dag och variationen gjorde så att jag, trots att jag redan var trött i huvudet efter en fullspäckad vecka med kostrådgivarinformation, kunde hänga med ordentligt. 

Jag hade väldigt tur att hamna i fantastiska elevgrupper på båda kurserna. Vi blev väldigt tajta på kort tid och har fortfarande kontakt. Eftersom att det var så intensiva veckor och vi ofta jobbade i par så mycket så lärde vi känna varandra snabbt och det är något som jag verkligen är SÅ glad för. 

Efter de praktiska delarna var det dags för de teoretiska delarna på distans. Vi fick en länk till ett test varje vecka så vi kunde kolla hur vi låg till, vilket jag tyckte var väldigt bra. Då fick man ett kvitto på hur mycket man hade tagit in av det man hade pluggat på under veckan och kunde därefter utvärdera vad man behövde lägga mer fokus på. Om vi elever önskade det så blev det även genomgångar via skype på specifika ämnen vilket var en väldig trygghet under resans gång. 

Nu är jag på väg att bygga upp något som jag älskar och kan stå för”

Just delen som har med kost att göra har jag brunnit för i många år, och att äntligen ha kunskap och kompetens om kost, kosttillskott, idrottsnutrition och träning så att jag kan hjälpa andra att få en hälsosam livsstil känns faktiskt ganska overkligt.

Utbildningen hos IPTA ledde till att jag faktiskt förändrade hela mitt liv. Från att ha jobbat som ekonomiassistent och trott att de var det jag skulle göra för resten av mitt liv till att ha startat eget bolag och känna att jag faktiskt är på väg att bygga upp något som jag älskar och kan stå för. 


Skrivet av Daniela Nattsén (IPTA certifierad Personlig Tränare & Kostrådgivare) som förutom att coacha clienter driver macrooptimizer. Du kan följa henne på Instagram: @danielanattsen