Vi får ofta frågor från folk som är intresserade av PT-yrket men inte riktigt vet vad de har att vänta sig efter en avklarad PT-utbildning. Hur lätt är det att få jobb som Personlig Tränare? Hur ser vardagen ut när man väl arbetar som PT? För att få svar på dessa och andra ofta förekommande frågor har vi bestämt oss för att intervjua en av våra tidigare elever, Laura Mänty Silva. Laura tog sin PT-licens via IPTA under våren 2017 och arbetar idag som Personlig Tränare på KeepTraining i sin hemstad Uppsala.

Vad skulle du säga är det bästa med arbetet som Personlig Tränare?
Det bästa av allt tycker jag är att man träffar så många fantastiska människor och att man får en sådan djup och nära relation till sina klienter. Det är fantastiskt att få vara en del av varje klients resa och se hur nöjda de är efter våra pass.

Överensstämmer bilden du hade av PT-yrket innan med hur det är i verkligheten?
Inte riktigt. Innan utbildningen trodde jag att personliga tränare bara gav instruktioner på gymmet och stod och skrek åt folk. Nu inser jag hur mycket det mer handlar om. Bland annat jobbar man med coachning, kostrådgivning och kundbemötande. Träningen är bara en del av det hela.

Hur ser en vanlig arbetsdag/-vecka ut?
Det varierar mycket. Jag arbetar mellan 5-8 timmar per dag, måndag – torsdag och även söndagar. För tillfället jobbar jag mest morgnar och kvällar.

Var det svårt att få jobb?
Nej det kan jag inte påstå. Jag fick jobberbjudanden från flera ställen och hade möjligheten att välja den anläggning som jag kände att jag skulle trivas bäst i.

Är du nöjd med din lön?
Ja det är jag absolut. Det är bättre än jag hade förväntat mig.

Finns det något som är negativt eller besvärligt med PT-yrket?
Än så länge har det fungerat bra men jag kan tänka mig att det så småningom kommer tider då det kan kännas tungt att ständigt vara glad och att hela tiden behöva peppa och motivera folk. Man måste komma ihåg hur otroligt viktigt det är med återhämtning efter långa arbetsdagar och ständig kundkontakt. Att ge sig själv tid till vila och återhämtning är viktigt för att man ska trivas med PT-yrket i det långa loppet.

Vilka egenskaper tror du man bör ha för att bli en duktig och framgångsrik PT?
Jag är helt övertygad om att man måste ha ett bra kundbemötande och vara lyhörd. Det går inte att bara vara bra på träning och tro att det kommer att räcka. Man måste kunna bemöta klienterna på ett sätt som gör att de känner sig trygga och bekväma i sin PTs sällskap. Det gäller också att vara driven. Är man villig att lägga manken till och slita lite till en början så tror jag att man ökar sina chanser till att bli framgångsrik.

”Att bli Personlig Tränare det är något av det bästa jag gjort i mitt liv”

Vilka var de viktigaste verktygen du fick med dig från din PT-utbildning?
Dels hur själva träningen ska planeras och utföras med en klient, all teori om hur kroppen fungerar, näringsläran osv. Men framförallt vill jag trycka på hur viktigt det är med coachningen. Det är en av de viktigaste sakerna jag fick med mig.

Skulle du rekommendera andra att satsa på en karriär som Personlig Tränare?
Självklart! Är du intresserad så ska du verkligen satsa på det. Att bli Personlig Tränare det är något av det bästa jag gjort i mitt liv hittills.

Share This

Share This

Share this post with your friends!